MEYER Innováció - KAPOK!

2012.08.02 17:00

KAPOK - A TÖKÉLETES KOMFORT ÉRZÉSE
A kapok kifejezetten ajánlott az allergiában szenvedők számára: az anyag keserű rostjai miatt természetes módon antibakteriális és antimikrobális. A kapok rostjai teljesen szagtalanok, és egyáltalán nem váltanak ki allergiás reakciót.

A KAPOK EREDETE
A kapok fát (Ceiba pentandra) sok országban szent növénynek tekintik.  A mayák hite szerint, ez az emberiség anya-fája. Ez az oka, hogy a trópusi esőerdőket megkímélte az erdőirtás azon a vidéken.  Közép-Amerikában sok helyen kapok ligetek találhatóak a városokban és falvakban. Mivel szent szimbólum, a kapokfa fontos szerepet játszik a maja kultúrában. 
A gyapotfélékhez tartozik. A kapokfa a meleg éghajlaton Ázsia, Kelet-Afrika, Brazília és a Nyugat-Indiákon nő. Magassága eléri a 10-70 métert. Egy fa 300 - 1000 közötti kapokhüvelyt termel. Évszázadokkal ezelőtt, a gyarmati időkben, a kapokfákat gyakran ültették az telkek határjelölő fáiként, és ezért is nagyon gyakoriak ma. A szálakat kézzel veszik ki a 10-15 cm hosszú hüvelyekből, majd megtisztítják. A kapok szálak tiszta fehér vagy sárgás színűek, rendkívül rugalmasak és mintegy hatszor könnyebbek, mint a gyapot szálak.